Gene Bervoets brengt 'Het Mengelmoes'

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
doorlopend
22.00 - 22.20
22.40 - 23.00
23.20 - 23.40
Meer info

Op het Hendrik Conscienceplein brengt Gene Bervoets 'Het Mengelmoes: Onschaemte Stoutheijt & Wulpsche Bottigheên'. Luister naar een selectie liederen uit het Antwerpse verzamelhandschrift 'Het Mengelmoes' van 1696. Dit anonieme handschrift, dat onder de radar van de censor bleef, biedt een unieke inkijk in de onofficiële, door de Kerk niet-goedgekeurde Antwerpse cultuur aan het einde van de zeventiende eeuw. Geen geestelijke gezangen en religieuze liedteksten, maar wel seks, volkse humor, de duivel, overmatig drankgebruik, geweld, libertinisme en pornografie.

Het Antwerpse ensemble Brassery zorgt voor de muzikale begeleiding. Zij zijn onder meer bekend van de luisterboeken 'Mowgli van de Wolvenhorde' en 'De oase van Douz'. Voor deze voorstelling gebruikt drijvende kracht Marc Goris de authentieke melodieën waarop de liederen in 'Het Mengelmoes' origineel zijn geschreven. Enkele van die melodieën zijn gecomponeerd door Jean-Baptiste Lully, de hofcomponist van Lodewijk XIV. Ze kenmerken de volkse cultuur in laat-zeventiende-eeuws Antwerpen.

De teksten en melodieën in 'Het Mengelmoes' werden door doctor Sven Molenaar van Universiteit Antwerpen onderzocht. Momenteel maakt hij een boek waarin hij alternatieve literatuur in Antwerpen aan het einde van de zeventiende eeuw voorstelt aan het grote publiek.

 

* Bij slecht weer gaat het optreden binnen door in de Nottebohmzaal.